Λακήθρα • Λειβαθώ • Κεφαλονιά

Καλώς ήρθατε στην όμορφη Λειβαθώ… Την περιοχή με τις ξεχωριστές φυσικές ομορφιές που απλώνεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ωραιότερου και μεγαλύτερου νησιού του ιονίου, την Κεφαλονιά.

Κάθε χωριό και μια ιστορία, κάθε γωνιά και μια ανάμνηση. Η παράδοση με την ιστορία, το παρόν με την εξέλιξη, προσδίδουν το χαρακτήρα μιας «αρχοντικής» περιοχής με πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Η Λειβαθώ με τις πανέμορφες αμμώδεις παραλίες σε συνδυασμό με τον πεδινό και ορεινό χαρακτήρα της συνθέτει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μιας περιοχής που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και φιλοξενουμένων οι οποίοι αποζημιώνονται για την επιλογή τους αυτή από το φυσικό της κάλος παράλληλα με την υψηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών από τους απασχολούμενους με τον τουρισμό.

Σημείο αναφοράς του Δήμου μας είναι ακόμη οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, καθώς και τα νεότερα μνημεία. Ο Δήμος Λειβαθούς ως τόπος με πλούσια πολιτιστική παράδοση έχει να επίδειξη μια ενεργή, ποιοτική και ποικιλόμορφη πολιτιστική ζωή.

Σύντομες πληροφορίες για την περιοχή

Οι κάτοικοι της Λειβαθούς άρχισαν να ταξιδεύον από πολύ νωρίς με αποτέλεσμα πριν ακόμη επικρατήσουν τα ατμόπλοια, η περιοχή να αριθμεί στόλο 300 πλοίων, 90 εκ. των οποίων ήταν ιδιοκτησία των Σπαρτινών.

Πολύ σύντομα οι κάτοικοι της Λειβαθούς ανέπτυξαν μεγάλο εμπορικό δίκτυο, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στον Εύξεινο Πόντο, με αποτέλεσμα τα χωριά τους να γίνουν τα πιο εύπορα του νησιού.

Livatho’s residents started traveling early on, as a result, there was a fleet of 300 ships at the area, 90 of which were owned by the Spartines.

A large commercial network was shortly developed by the residents of Livatho, at the Mediterranean Sea as well as at the Sea of Marmaras, which as a result turned their villages into some of the most prosperous in the Island.

Γεωγραφική Παρουσίαση

Δυτικά η Λειβαθώς συνορεύει με το Δήμο Αργοστολίου, βόρεια με τον Δήμο Αργοστολίου και ην κοινότητα Ομαλών, ανατολικά με το δήμο Ελειού-Πρόννων, ενώ το νότιο τμήμα βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.

Ο ορεινός όγκος του Αίνου, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τις προς Βορρά περιοχές, εξασφαλίζει άφθονα νερά και πολύ εύφορο έδαφος. Τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά της Λειβαθούς την καθιστούν τόπο αξέχαστων εμπειριών.

Η περιοχή της άνω Λειβαθούς συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με τα χωριά της να εκτείνονται από τις νότιες παρυφές του Αίνου, όρους γνωστού και για τη μαύρη Κεφαλληνιακή Ελάτη, έως το ιόνιο πέλαγος.

Στην Κάτω Λειβαθώ, το φυσικό περιβάλλον ταυτίζεται απόλυτα με το ανθρωπογενές και κυριαρχεί γαλήνη και αρχοντιά.

Χωριά της Λειβαθούς

  • Βλαχάτα
    11.3 χμ 18 λεπτά με αυτοκίνητο

    Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στις κλιτύες του Αίνου και έχει όμορφη θέα. Μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία του χωριού, η Αγία Μαρίνα, η οποία δεν καταστράφηκε από το σεισμό του 1953.

  • Δοριζάτα
    5.4km 8min by car

    Μικρό, ήσυχο χωριό, με πλούσια βλάστηση. Αυτό το χωριό δέχεται ο επί Αγγλοκρατίας κατασκευασμένος δρόμος που ένωνε την Κρανιά με τα χωριά της ’νω Λειβαθούς. Το χωριό αυτό είναι τόπος καταγωγής του διαπρεπούς αρχιεπισκόπου Γεράσιμου (Γ) Δόριζα.

  • Καλλιγάτα
    4.1km 8min by car

    Στην εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου, κτίσμα του 18ου αιώνα, θαυμάστε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο ρυθμού μπαρόκ του 1804 και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Ιδιαίτερη πατρίδα του επισκόπου Κεφαλληνίας- και μεταγενέστερα Αθηνών- Γερμανού Καλλιγά και του διαπρεπούς Πανεπιστημιακού καθηγητή Παύλου Καλλιγά

  • Καραβάδος
    7.3km 11min by car

    Το μικρό γραφικο «Καπετανοχώρι», με τις ολάνθιστες αυλές, φιλοξενεί την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με το μοναδικό στο νησί μαρμάρινα τέμπλο. Έξω από το χωριό, κατηφορίζοντας για την παραλία του Αγίου Θωμά, μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στην πλατανόφυτη ειδυλλιακή περιοχή και να πιείτε «καραβισιάνικο» δροσερό πηγαίο νερό.

  • Κεραμειές
    4.4km 8min by car

    Η ονομασία πιθανόν προέρχεται από ύπαρξη παλαιού κεραμείου. Σημαντικής αξίας είναι και ο Ναός ρωσικού ρυθμού του Αγίου Βασιλείου. Από το χωριό κατάγονται οι ονομαστές εφοπλιστικές οικογένειες των Βαλλιάνων και των Λυκιαρδόπουλων.

  • Κουρκουμελάτα
    3.3km 6min by car

    Ένα χωριό-κόσμημα του νησιού. Περίτεχνα οικοδομήματα, σύγχρονη ρυμοτομία, καλαίσθητοι κήποι συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και δίκαια κατατάσσουν τα Κουρκουμελάτα ως το ωραιότερο χωριό της Βαλκανικής. Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 το κατέστρεψαν εντελώς, όμως ανοικοδομήθηκε με δωρεά του εφοπλιστή Γεωργίου Βεργωτή, ο οποίος διένειμε τα νεότευκτα σπίτια στους κατόχους γης.

  • Λουρδάτα
    11.5km 18min by car

    ένα χωριό γεμάτο περιβόλια και εξοχικά, απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από την μαγευτική παραλία του Λουρδά. ’φθονες πηγές και πληθώρα λαχανόκηπων και δενδρόκηπων καθιστούν την παραλία τους μοναδική στον Ελλαδικό χώρο. Αξίζει να δείτε το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης, λίγο πιο πάνω από την πλατεία, με τις μοναδικές αγιογραφίες του 14ου αιώνα.

  • Μεταξάτα
    3.5km 6min by car

    Διετέλεσε για χρόνια έδρα των αρχιεπισκόπων της Κεφαλληνίας. Στο σπίτι του γιατρού του Αλή Πασά, Στραβόλαιμου Μεταξά, έμεινε για τέσσερις περίπου μήνες ο Λόρδος Βύρωνας το 1823 πριν κατευθυνθεί προς το Μεσολόγγι. Το 1933 ο αρχαιολόγος Μαρινάτος στην περιοχή «Χαλικερά» έφερε στο φως τρεις θαλαμωτούς μυκηναϊκούς τάφους.

  • Μουσάτα
    9.3km 14min by car

    Ένα από τα χωριά της εικοσιμίας (όπως τα Βλαχάτα και τα Σιμωτάτα)
    Ονομαστό για το μέλι από κωνοφόρα δέντρα και θυμάρι, το μοσχομυριστό χωριάτικο ψωμί του, καθώς και τα δύο εναπομείναντα εργαστήρια κατασκεύης ελαιόπανων (για ελαιοτριβεία παλαιού τύπου) αλλά και υφαντών χαλιών.

  • Ντομάτα
    1.1km 3min by car

    στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο από το λιώσιμο 12.000 λιρών τέμπλο, έργο του 1839, βρίσκεται το φέρετο του Γρηγορίου του Ε’, το οποίο διέσωσε κι έφερε στα Ντομάτα το 1821 ο καπετάνιος Γεώργιος Σκλάβος. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει μια παλαιότατη ελιά, γνωστή ως: «Ελιά της πάρλας».

  • Πεσσάδα
    6.1km 8min by car

    Από το λιμάνι του χωριού εξασφαλίζεται καθημερινή σύνδεση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη νήσο Ζάκυνθο. Επισκεφθείτε το Ναό της ευαγγελίστριας, κτίσμα του 19ου αιώνα με τη θαυματουργή εικόνα της «Παναγιάς της Παλαιόκτιστης» (αγιογραφία του τοίχου του Παλαιού ναού). Εδώ επίσης θα δείτε και την ωραιότατη εικόνα από τη Μονή του Εσταυρωμένου. Σε πρόσφατες έρευνες για τη Μελίτη των Αποστολικών Πράξεων (28,1), η Πεσσάδα έχει συνδεθεί με το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου.

  • Ποριαράτα
    13km 19min by car

    Χωριό της άνω Λειβαθούς περιοχής Εικοσιμίας, κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε λιόδεντρα και λουλούδια. Η πάνω από το χωριό τοποθεσία «Στου Επισκόπου» αναφέρεται στο μεγάλο παλαιότατο κτήμα που είχε εκεί ο Ιερεμίας, επίσκοπος Μαϊνης.

  • Σαρλάτα
    1.1km 3min by car

    Μικρό, γραφικό, απόμερο χωριό, που προσφέρετε για ήσυχη διαμονή, το πρώτο που συναντάμε κατά την εισοδό μας στη Λειβαθώ από την πλευρά του Αργοστολίου. Η πρώτη έδρα της περίφημης Φιλαρμονικής Λειβαθούς. Στην κεντρική εκκλησία του χωριού, στον ’γιο Αθανάσιο, είναι θαμμένος ο θρυλικός καπετάνιος Φωκάς.

  • Σβορωνάτα
    2.5km 7min by car

    Σπίτια Κεφαλλονίτικης αρχιτεκτονικής και πορτόνια, δείγματα της παλαιάς τέχνης των Κεφαλληνών σιδεράδων. Εντυπωσιάζει το επιβλητικό καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών. Τόπος του Συνταγματάρχη Σβορώνου που έδρασε το 1912 στη Μακεδονία.

  • Σιμωτάτα
    13km 19min by car

    Σύμφωνα με μια παλιά Ληξουριώτικη παροιμία, το χωριό αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό για το τυρί του.Επίσης λέγεται: “κρασί Μηνισιάνικο και πρέντζα Σιμωτέϊκη”.

  • Σπαρτιά-Kοριάννα-Κλείσματα
    within 5-6km ~10min by car

    Τρία όμορφα χωριά, σε μέρη των οποίων διατηρούνται παλαιά αρχοντόσπιτα, δείγματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Από τα Σπαρτιά καταγόταν ο Ευάγγελος Πανάς που έδρασε κατά το 1821 στη μάχη του Λάλα. Επισκεφθείτε τη μικρή ιδιωτική εκκλησία του αγίου Γερασίμου στα Σπαρτιά και θαυμάστε το κομψό καμπαναριό του 15ου αιώνα.

  • Τραυλιάτα-Περατάτα
    4.6km 7min by car

    Αξιόλογη είναι η εκκλησία του Σωτήρα στα Τραυλιάτα με το παλιό τέμπλο και την εικόνα της κυρίας των Αγγέλων του Αμβροσίου Μπορίνι. Και τα δύο αυτά χωριά, είναι κτισμένα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στον Πόρο.

Κοντινές παραλίες

Αη-Χέλης

(Άγιος Αχίλλειος): Μικρή, γραφικά και οργανωμένη παραλία κοντά στα Σβορωνάτα, με καθαρή γκρι άμμο και μια διαδρομή που αξίζει να περπατήσετε.

Άμμες

Οργανωμένη αμμώδης παραλία στα Σβορωνάτα με κρυστάλλινα νερά όπως εξάλλου όλες οι πλαζ της Λειβαθούς.

Άβυθος

Θεωρείται η καλύτερη παραλία της Κάτω Λειβαθούς, με άρτια οργανωμένη, αμμώδη παραλία, αβαθή κρυστάλλινα νερά και κατάλληλα για σέρφινγκ.

Αγία Πελαγία

Ομώνυμο ακρωτήρι και όρμος μεταξύ του Άη-Χέλη και της Μεγάλης Πέτρας (Άβυθος)

Άγιος Θωμάς

Στην παραλία του Καραβάδου συνδιάζονται η άμμος με τα βράχια.

Κλιματσιάς

Μικρή, αμμώδης παραλία του γραφικού λειβαθινού χωριού Σπαρτιών για κολύμπι και ηρεμια.

Λιθερό

Στην ήρεμη παραλία που καταλήγει δρομίσκος σε μικρή απόσταση από το Λουρδά, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα χώρο ήσυχο για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Λουρδάς

Μεγάλη, αμμώδης παραλία, πλησίον της οποίας υπάρχουν περιβόλια με λαχανικά, ελιές, πορτοκαλιές αλλά και τροπικά φυτά.

Παλιολινός

Μικρή παραλία μετά από τα Κοριάννα-Κλείσματα.

Τραπεζάκι

Πριν φθάσετε στην παραλία μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι της Παναγιάς στο Πευκόφυτο ύψωμα στο οποίο φυλάσσεται ένα παλιό ασημένιο εικόνισμα.

Αξιοθέατα

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Στρατιωτικό και διοικητικό μέρος του νησιού μέχρι το 1757, κτισμένο στην καλά οχυρωμένη ψηλότερη κορυφή της περιοχής (320μ.). Τα σημερινά εξωτερικά του τείχη, από τα οποία η θέα είναι πανοραμική, διαμορφώθηκαν μεταξύ των ετών 1504 και 1534, όταν ο ενετός μηχανικός Νικ. Τσιμάρας, περιτείχισε το κατεστραμμένο Κάστρο από την τότε πρόσφατη Ισπανοενετική πολιορκία των αποκλεισμένων εντός του Φρουρίου ολιγοετών κυρίαρχων της Κεφαλληνίας Τούρκων. Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου έχει μεγάλη ιστορία καθώς είναι συνδεδεμένο με την Κεφαλληνία από παλαιοτάτων χρόνων. Ο εσωτερικός χώρος 16.000 τ.μ. περιλαμβάνει ερείπια δημόσιων κτιρίων στα οποία έγιναν πρόσφατα εργασίες συντήρησης, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το εσωτερικό μέρος των τριών προμαχώνων και αρκετά άλλα.

Μαζαρακάτα

Οι ανασκαφές του Καββαδία την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, έφεραν στην επιφάνεια θολωτούς, λαξευτούς, ομαδικούς τάφους της υστερομηκυναϊκής περιόδου, με 84 ταφικές θήκες, μέρος των οποίων είχε συληθεί. Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο De Bosset, ήλθαν στο φως 55 σημαντικότατα ευρήματα στο χώρο των Μαζα-καράτων (1810-1812) και μετά από δωρεά του βρίσκονται στην γενέτειρα πόλη του, στο Neauchatel.

Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο

Στη Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο. Στο χώρο αυτό βρίσκονται σπάνια εκθέματα, άμφια, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, κεντήματα και εικόνες, που καλύπτουν περίοδο από τον 13ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Πλούσια εκθέματα από όλους σχεδόν τους τάφους της ευρύτερης περιοχής της Λειβαθούς μπορείτε να θαυμάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Επίσης στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου φιλοξενείται η ιδιωτική συλλογή εικόνων και άλλων αντικειμένων του Φραγκίσκου και Στέφανου Βαλλιάνου.

Μονή Αγίου Aνδρέα Μηλαπιδιά

Παλαιότατη μονή η οποία κτίστηκε ξανά το 1579 από το Νεόφυτο Ρωμανό και τον Γάσπαρο Μιγκάρδο. Το 1830 έως το 1835 το ζεύγος Dixon ίδρυσε στο χώρο «οικοτροφείο κορασίδων». Ο νέος Ναός του Αγίου Ανδρέα ανοικοδομήθηκε με δωρεές των ευεργετών Μαζαράκη και Μπασιά. Στη μονή φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Ανδρέα. Δίπλα λειτουργεί το Εκκλησιαστικό βυζαντινό Μουσείο.

Μονή Σισσίων

Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε ολοσχερώς το μοναστήρι, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης. Στο μοναστήρι επιτελείτο χωριστά κάθε μέρα και ορθόδοξη και καθολική λειτουργία. Η εικόνα της Παναγίας της μονής «Η Παναγία του ακάθιστου» φιλοτεχνήθηκε το 1700 από τον Αγιογράφο Στέφανο Τζαγκαρόλα.

Νησάκι Δίας

Παναγιά Διώτισσα ή Παναγία των Βλαχερνών: Η επίσκεψη στο νησάκι Δίας γίνεται με βάρκα από την Πεσσάδα, καθώς απέχει από τη στεριά μόνο μισό μίλι. Εκατό σκαλοπάτια οδηγούν σε υψόμετρο 24μ. όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Διώτισσας, που γιορτάζει στις 2 ιουλίου και είναι κτισμένο στα ερείπια του Ναού του Δία.

Ναός της Ευαγγελιστρίας του Κάστρου

Σε ένα λόφο, όπου από τη βορεινή του πλευρά δεσπόζει το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, έχει κτιστεί ο Ναός της Ευγγελιστρίας του Κάστρου με το αριστοτεχνικό καμπαναριό του. Η μονόκλιτος αυτή βασιλική, η οποία είναι κυριολεκτικά ένα μουσείο, έχει πολύτιμα εκθέματα

Το νεοκλασικό κτίριο του «Πνευματικού Κέντρου του Γεωργίου και Μαίρης Βεργωτή»

Θα πρέπει να σημειωθεί: Το νεοκλασικό κτίριο του «Πνευματικού Κέντρου του Γεωργίου και Μαίρης Βεργωτή» που με τις ποικίλες εκδηλώσεις του συμβάλλει στο πολιτιστικό προφίλ της περιοχής καθώς και η λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου, που προσφέρει άθληση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου

Άγιος Γεράσιμος – Ο προστάτης της Κεφαλονιάς
Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο Άγιος προστάτης του νησιού. Την ημέρα της γιορτής του, το μοναστήρι γεμίζει με προσκυνητές.

Σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας και ήταν γόνος της διάσημης οικογένειας Νοταρά. Έγινε μοναχός και πέρασε δώδεκα χρόνια στους Αγίους Τόπους και πέντε χρόνια στη Ζάκυνθο. Ήρθε στην Κεφαλονιά το 1560 και έμενε σε μια σπηλιά, η οποία έχει πάρει το όνομά του, νότια του Αργοστολίου.

Αργότερα, ίδρυσε το μοναστήρι και διέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του στις 16 Αυγούστου το 1579. Έπειτα από δύο χρόνια, στις 20 Οκτωβρίου του 1581, τα λείψανά του τοποθετήθηκαν στα εσωτερικό του μοναστηριού.

Αγιοποιήθηκε το 1622. Στην αυλή υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος και ένα πηγάδι, το οποίο λέγεται ότι έχει σκάψει ο ίδιος. Στο εσωτερικό, υπάρχει μία καταπακτή όπου λέγεται ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου διοργανώνονται μεγάλα πανηγύρια και λιτανείες. Πολλά θαύματα συνδέονται με τα λείψανα και την εικόνα του Αγίου.

Fiscardo Village

Fiscardo is a picturesque and beautiful Greek harbour village on the Northern tip of Kefalonia, largest of the seven Ionian islands.

Of the approximate 365 villages on this large and diverse island, Fiscardo is unique in that it was left virtually undamaged during the great earthquake of 1953,that ruined most of the historic buildings in Kefalonia.

Assos Castle

The castle (Kastro) of Assos, the focal point of Assos’s peninsula, was built by the Venetians in the late 16th century in order to protect the city from pirate raids.

Today, one can still admire part of the walls and the arched entrance gate. In the Castle, one can see the ruins of the Venetian High Commissioner’s house, the barracks and the church of Agios Markos.

From here, the view of the sea and the lovely bay of Mirtos is so unique it attracts many tourists.

St. Theodore's LightHouse

The beacon is situated in Fanari, near Argostoli. It was built in 1820, styled after an English design.

During an earthquake in 1953, it was destroyed , but it has been restored to its original state.

Drogarati Cave

Drogarati cave stands a few kilometres outside the town of Sami. It is 45 metres in width, 21 metres in depth, and 9 metres in length. It consists of two parts.

The upper part has collapsed and only huge stalactites of different colours remain. The second part is the cave proper (65 x 45 m), which is accessible to tourists and houses cultural events.

It has extraordinary acoustics, thus its name: “Hall of Apotheosis”. The cave can accommodate about 500 viewers. The regulated lighting in combination with the multi-coloured stalactites creates a picture of unique beauty.

Karavomilos

The area of Karavomilos is situated northwest of Sami. After an investigation conducted by Yannis Petrohilos and, in 1963, from the Austrian scientists Zolt and Maurin, it was discovered that the waters, which one loses track of in Katavothres, flow into the village of Karavomilos by underground rivers every 15 days.

Thus, a small salt-water lake has been created here. This unique phenomenon attracts many tourists to the area.

Katavothres

Katavothres, situated 3 km outside Argostoli in the area of Fanari, constitute a peculiar geological phenomenon. At first it was observed that the water from the sea went into the ground through holes and then it disappeared. After a thorough investigation, initially performed by Ioannis Petrohilos and in 1963 by the Austrian scientists Zolt and Maurin, it was discovered that the water, through underground rivers, flooded in the village of

Karavomilos, in the east, 15 km away and in the spring Fridi at Agia Eyfimia, after approximately 15 days. In this area, in the early 20th century, there was a hydroelectric factory and ice factory, for the exploitation of the underground water.

Melissani Cave

The cave of Melissani, outside Sami, is one of the most significant sights on the island. As the excavations of 1963 have shown, it has taken its name from the nymph Melissanthi. These excavations brought to light aspects of the nymph, a statuette, and an earthen tray with a depiction of Pan. In 1951, an ancient lamp, which is now on display in the Archaeological Museum of Argostoli, was also found there.

The cave is 40 metres in width, 36 metres in height, and 3.5 metres in length. Inside, it is covered by water 20 to 30 meters in depth due to the collapse of a part of the roof. Small crafts carry visitors there to admire the spectacular sight of the stalactites and the changing colours of the water. An artificial balcony offers an enchanting view from the top of the cave.

Mirtos

Undisputably,one of the most beautiful beaches in greece and one of the world’s best. The white shore meets the blue of the sea which is present in every possible shade. The view from the stopover on the road high above Myrtos, is simply unmatched.

 

Roman Villa

Well preserved mosaics and designs, dating to the 3rd century AD, in the ruins of a roman villa discovered in excavations carried out in the area of Skala.

Παραδοσιακά Προϊόντα

Ελαιοκαλλιέργεια

Από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργούνται στο Δήμο Λειβαθούς μεγάλες εκτάσεις με ντόπιες ποικιλίες ελιάς που παράγουν εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου. Στην περιοχή Μουσάτων λειτουργεί πρότυπο συσκευαστήριο ελαιολάδου.

Κρασί Ρομπόλα Κεφαλληνίας

Η ρομπόλα Κεφαλληνίας, κρασί για απαιτητικούς, έχει κατακτήσει επάξια την “Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας” και μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα Ελληνικά κρασιά. Την ανωτέρω ποιότητα της Ρομπόλας Κεφαλληνίας, εγγυώνται οι ίδιοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν τους αμπελώνες της ποικιλίας ρομπόλας. Η φροντισμένη και δύσκολη καλλιέργεια των αμπελιών στη Ζώνη της Ρομπόλας (Βλαχάτα-Σιμωτάτα-Μουσάτα), όπου το έδαφος είναι επικλινές και πετρώδες, δίνει μικρές στρεμματικές αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα.
Η γεύση και το άρωμά της θα συμπληρώσουν αρμονικά κάθε αξέχαστη στιγμή σας.

Κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία είναι ανεπτυγμένη στην περιοχή και σημαντικός αριθμός μονάδων έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Στα Μεταξάτα λειτουργεί βιοτεχνική μονάδα παραγωγής πρόβειου γιαουρτιού.

Παραδοσιακά Γλυκίσματα

Οι μάντολες είναι παραδοσιακό κεφαλλονίτικο γλυκό που συνδυάζει την ποιότητα με τις πιο γλυκές σας αναμνήσεις. Μερικά από τα γλυκά που θα δοκιμάσετε στο νησί είναι: μάντολες, μάντολες μελιού, παστοκύδωνο, μαντολάτο, παστέλι, λουκούμι, μπαρμπουλέ, νουγκά μελιού, καρύδες, αμυγδαλωτά, αμυγδαλόπιτα.

© 2005 - 2020 • Ariastudios.gr
Designed by infohitech.gr